Κυρίες και κύριοι,
Από το 1978 μέχρι σήμερα μετράμε 35 Διεθνή φεστιβάλ, ένας αριθμός που μας δίνει το δικαίωμα, να υπολογίζουμε το φεστιβάλ σαν θεσμό και σαν ένα από τα ιστορικότερα φεστιβάλ κιθάρας στον κόσμο.
Εφέτος, θα έπρεπε να έχουμε κλείσει 45 χρόνια ενεργούς παρουσίας, όμως σχεδόν πάντα σε μεγάλες μακροχρόνιες ιστορικά διοργανώσεις, υπάρχουν αναβολές ή και ματαιώσεις.
Το εφετινό 36ο φεστιβάλ, είναι μία αλλαγή σελίδας στην ιστορία του. Μία ιστορία που είναι γεμάτη γνώσεις, συγκινήσεις, αναμνήσεις, όμως πάνω απ’όλα πρόοδο και δημιουργία. Ήρθαν οι σημαντικότεροι σολίστ και καθηγητές από όλο τον κόσμο, στα τελευταία 50 χρόνια!! Μαθητές που έγιναν σολίστες και καθηγητές, κάποιοι από αυτούς στην πρώτη γραμμή αναγνωρησιμότητας τόσο Έλληνες όσο και ξένοι. Παιδιά και μαθητές έγιναν δάσκαλοι από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, έχοντας στην κιθαριστική τους φαρέτρα γνώσεις προερχόμενες από όλο τον κόσμο.
Σήμερα στην Ελλάδα, ακόμη και σε μικρές πόλεις, έχουμε έξοχους κιθαρίστες μαθητές ακόμα και τρίτης γενιάς δασκάλων που μεγάλωσαν κιθαριστικά στο φεστιβάλ. Μέχρι σήμερα, μετράμε περισσότερους από 10.000 σπουδαστές από όλο τον κόσμο.
Η αλλαγή σελίδας, είναι ότι από εφέτος, η μεγάλη αυτή κιθαριστική εκδήλωση, στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του ιστορικότερου μουσικού ιδρύματος της χώρας, στο Ωδείο Αθηνών 1871 (έτος ιδρύσεώς του).
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ωδείου Αθηνών λειτουργεί και το τμήμα πανεπιστημιακών σπουδών (collegeofmusic.athensconservatoire.gr) το οποίο θα είναι και συνδιοργανωτής του 36ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Αθηνών.

Κι εδώ, οφείλω να πω και δυο λόγια για τον λόγο που νιώθω βαθιά συγκινημένος.
Το 1976, όταν πρωτοεγκαταστάθηκε σε αυτό το κτήριο το Ωδείο μας, ο τότε διευθυντής του Ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος, ίδρυσε την σχολή κιθάρας σ’αυτό το Ωδείο και μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη της διδασκαλίας. Ήμουν τότε 19 ετών. Η ανάθεση αυτή μου έδωσε τόσο μεγάλη ψυχική δύναμη, που ξεκίνησα με ορμή και αυτοπεποίθηση τόσο στην σολιστική μου καριέρα που βέβαια προϋπήρχε, όσο και στην διδακτική μου που τότε ξεκινούσε.
Το 1978 ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου. Σήμερα, με την δημιουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος (νιώθω ευλογημένος που το ζω στην πράξη), - αυτό που περίμενα τόσα χρόνια-, ο σημερινός Πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Τσούχλος, καλωσορίζει το πνευματικό μου παιδί (το Φεστιβάλ) και του προσθέτει νέες δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά πάνω απ’όλα συνέχεια στην ιστορία του κάτω από την στέγη του Ωδείου Αθηνών 1871. Σε αυτούς τους δύο ανθρώπους ήμουν, είμαι και θα είμαι βαθιά ευγνώμων.
Το μόνο που μένει, είναι ότι πραγματικά πολύ θα ήθελα, να συναντήσω εφέτος, σ’αυτό το νέο ξεκίνημα, ανθρώπους που θυμάμαι στα τόσα χρόνια που πέρασαν (πιστέψτε με έχω μεγάλη μνήμη), να δω νέους ανθρώπους, την νέα γενιά που αγαπάει την κιθάρα και έχει τα ίδια όνειρα και αξίες που είχαμε όλοι εμείς και να ζήσουμε νέες στιγμές, ακούγοντας αυτά τα εξαιρετικά ρεσιτάλ από εφετεινούς προσκεκλημένους καθηγητές και σολιστες. Αλλά να ζήσουμε κι εκείνο το κρασάκι μετά από κάθε συναυλία όπως κάναμε πάντα!

36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αθήνας
Ιδρυτής:
Κοτσιώλης Κώστας
Καλλιτεχνική Επιτροπή:
Γιάννης Ανδρόνογλου, Μιχάλης Κονταξάκης,
Δημήτρης Κοτρωνάκης, Αντώνης Κουφουδάκης,
Θάνος Μήτσαλας,Αλέξης Μουζουράκης,
Μιχαηλάγγελος Νιάρχος, Γιώργος Νούσης, Aniello Desiderio,
Zoran Dukic, Ricardo Gallen, Susana Prieto, Marco Tamayo.
Υπεύθυνος Τμήματος Flamenco:
Μαστροδήμος Σωκράτης
Οργάνωση:
EGTA - Hellas / ACCM - Ωδείο Αθηνών
Διεύθυνση Οργάνωσης:
Νούσης Γιώργος
Συντονισμός γραμματείας:
Λασκαρίδου Ντορίν
